brickwall.jpg

Предимствата и недостатъците на видимите тухли и как да ги съхраним преди да е станало прекалено късно.

Ако има така наречена "тенденция", от която на по-голяма част от интериорните дизайнери им е малко или повече омръзнало, то това са стените от видими тухли. Разбира се, тук идва и уточнението, че има два типа хора на този свят - тези, които обичат този интериорен похват и другите, които го мразят. Без значение към коя група хора попадате и вие, със сигурност бихте извадили дълъг списък в защита на своята теза. Ето и няколко "за" и "против":


ПЛЮСОВЕ:

тухла интериор идея

Никога демоде...

  • Домът ви никога не би изглеждал демоде. Ако искате да добавите вечен щрих в интериорния дизайн на вашия дом, видимата тухла ще ви помогне за целта. Тя носи в себе си и модерното докосване на съвремието ни, и носталгичната елегантност на едни отминали времена. 

  • Лесно се покрива. Стените от видими тухли са като всяка една друга стена, тоест - бихте могли да ги боядисате или покриете. Боята може да изравни тоналността в едно помещение и да позволи на видимата тухла да влияе по-скоро както текстура, отколкото като цвят.

  • Незабавна топлина. Добавя очарование към пространството и носи уютен елемент дори и в най-малките помещения.

  • Стена - акцент. Получавате всички предимства на размерите в помещението, без да се налага да правите някоя от работата по полагане на тапетт или да свършите сложна работа-финиш с боя .

МИНУСИ:

wall-1726298_1280.jpg

Дългосрочна поддръжка

  • Дългосрочна поддръжка. Когато имате работа с тухла, не трябва просто да хвърлите някаква шпакловка и мазилка и да я считате за запечатана. В случай, че тухлата е в лошо състояние, това би могло да доведе до задържане на влага или разпадането на тухлата или хоросан, което би било скъпо за ремонт в последствие.

  • Може да е трудно да намерите точния баланс. Смесването на вашите лични естетически виждания в пространство с видими тухли би могло да се превърне в сериозно предизвикателство. Когато е направено без мярка или погрешно, това може да доведе до превръщането на едно пространство с усещане на тежест, претрупване или дори да се конкурира с останалите интериорни елементи, без да бъде акцент или фон.

  • Забравете за стената от снимки и картини, тип gallery-wall. Или поне забравете за онази направи-си-сам стена, която сте планували. Мнозина твърдят, че най-слабият момент в стените от видима тухла е трудността да се закачи или монтира и инсталира нещо върху тях.

  • Оставате заедно завинаги. В случай, че решите да предприемете премахване, това може да наложи преработване на конструкцията или полагане на нови носещи елементи. Тухлата, освен ако не е изкуствена имитация, тип облицовъчен материал,  сама по себе си често е носещ елемент. Ще го чуете от почти всеки един инженер на сгради и съоражения. 

 


КАК ДА ПРЕДПАЗИМ ВИДИМИТЕ ТУХЛИ.

За някои щастливи собственици на стари реновирани къщи, премахването на гипсокартона, с който са облечени помещенията, би могло да разкрие красива тухлена стена, която да придаде една вечна текстура, топлина и характер на обитаваното пространство. Няма нищо по-оригинално и автентично от глинено-хоросанови блокчета, които да припомнят историята на дома - в края на краищата, изпечените тухли са в домовете ни от около хиляда години. Независимо дали ще бъдат оставени в суров вид или ще са боядисани, видимите тухли намират приложение в редица стилове  - от селски - рустикален, до промишлен и индустриален.

Същеструват и някои недостатъци, както споменахме по-горе, които се разкриват при показването на тухлените елементи на една къща, най-малкото от които е предизвикателството на висящи произведения на изкуството. Според списание Dwell, съществува и твърдението, че интериорните стени обикновено се правят от по-нискокачествени материали, отколкото външните, и често биват полагани от начинаещи, които изучават изкуството на зидарията. И все пак - това не е най-големият проблем.

тухла стена

Тухлите са шуплест материал и абсорбират влага 

Макар и да изглеждат здрави и солидни, видимите тухли са всъщност доста шуплести, което ги прави податливи на абсорбиране както на мръсотия, така и на влага, последната от които може да доведе до влошаване на качеството и проблеми с мухъл. 

.

Ето защо е толкова важно да се приложи уплътнител или боя на акрилна основа върху тухлата и хоросан, за да се предпази от влага. За избърсване на праха може да се използва кърпа от микрофибър или накрайник-четка за прахосмукачка, както пише Тони Хамърсли в The Complete Book of Clean.

почистване тухла стена

Дълбоко почистване на видими тухли

За дълбоко почистване, той препоръчва смесване на малко вода с равни части сол и препарат за миене на съдове или кастилски сапун. Натъркайте разтвора върху тухлената стена с твърда четка и оставете да действа около десет минути. След това използвайте мокра гъба и кофа вода, за да изплакнете от стената.

На пазара съществуват и редица готови решения в различен ценови диапазон за третиране на видими тухли. 

 

Източник: Elle&Decor


1 Comment

Posted by DiCh Studio.