Опитвате се всячески да намерите подходящото жилище в големия град? Вижте следващите интелигентни решения за спестяване на пари и осигуряване на качествен живот в малкото градско пространство. 


Да живееш в голям град може да бъде забавно и възнаграждаващо. Но когато пространството е ограничено и разходите високи, намирането на достъпни и подходящи жилища може да се окаже сериозно препятствие.

Фотография - Jezael Melgoza, Unsplash

Населението в днешните мегаполиси:

Сидни е с популация от около 5 милиона души, Токио -9.3 млн., Ню Йорк - 8.5 млн., а Москва вече прехвърля 12 милиона жители от близо година насам. 

Фотография -  Jezael Melgoza , Unsplash

Колко населени са днешните големи градове? Сидни е с популация от около 5 милиона души, Токио -9.3 млн., Ню Йорк - 8.5 млн., а Москва вече прехвърля 12 милиона жители от близо година насам.

Създаването на мегаполиси отдавна не е просто тенденция и има своите икономико-социални причини. Концентрацията на огромните финансови средства в тези мега-градове привлича със себе си създаването на нови работни места, по-висок стандарт на живот и съвсем естествено - желанието на все повече хора да се развиват в тези хай-тек центрове. За сметка на обитаваното пространство, което става все по-малко и по-малко.

През втората половина на миналия век, в отговор на съвременните изисквания, в жилищното строителство се наблюдават две основни тенденции. От една страна - жилищата играят ролята на естествена среда и едновременно, наред с останалите елементи на живота, пестят време, движение и финансови средства. Тези тенденции са характерни за големите градове и водят до оформянето на относително малки жилищни пространства. От друга страна, гъстото застрояване на големите градове и все по-големият стремеж към проектиране на нестандарни домове водят до проявата на нов вид обитаемо пространство : малките апартаменти. Недостигът на място в жилищните райони се отразява и върху интериорното пространство на апартаментите и води до проектирането на домове с все по-малка застроена площ.

В отговор на всички тези тенденции, архитектите и дизайнерите се включват с хитри решения, за да увеличат максимално обитаваната площ. Следващите домове показват как бихме могли да подхождаме творчески с микро-пространствата в големия град.


montmatre-apartment.jpg

От Париж с любов

Проектирано от SWAN architects, това очарователно жилище не представлява повече от 25 квадратни метра и се състои от единична стая, интелигентно разделена на спалня и дневна. Панелът между двете пространства е първоначално цяла стена, но архитектите решават да я редуцират до нейната структура, създавайки превъзходен елемент с голям естетически ефект.

Swedish-apartment-1.jpg

Минимализъм в Гьотеборг

С обща жилищна площ от 39 квадратни метра, апартаментът представлява дневна и  отворен към нея кухненски бокс, а изобилен поток от дневна светлина навлиза от шестте прозореца. Височината на тавана е 2,8 метра, позволяваща безпрепятствен изглед към реката и зеленото пространство наоколо.

 

Closet-House.jpg

Closet house

Closet House е проектиран от португалската компания Consexto и е интелигентно и изтънчено решение за живот на широко в апартамент с площ от 44 квадратни метра. На пръв поглед човек може да си помисли, че това е просто привлекателен съвременен малък дом с няколко необичайни идеи за декориране. Всъщност това уникално местенце е съставено от пет различни жилищни зони, два от които могат да се трансформират с натискане на бутон. Тъй като всичко в този високотехнологичен апартамент е автоматизирано, лесно можете да преместите стените наоколо и да промените общия външен вид на помещението за нула време.

Фотография - Amândio Neto

Свежо от Стокхолм

Малък, удобен и светъл, този апартамент в Стокхолм ще ви остави нотка свежест и може би ще ви даде малко вдъхновение за това как да украсите малък апартамент. Апартаментът с площ от 38 квадратни метра  се отличава с красиви, светли цветове, както и с кухненски бокс с достатъчно място за съхранение. Два прозореца предават цялата нужна светлина на интериора: един в спалнята и в друг в кухнята.

very-tiny-loft-studio-design.jpg

В Голямата Ябълка

East Village Studio Apartment e по проект на JPDA Architects и се простира върху площ от 46 квадратни метра. Плануван е като малко гнезденце за собствениците, които същевременно работят тук. Той разполага с всички удобства, които обединяваме в модерен дом, а в някои отношения дори и повече.
 

17square-meters-studio

Всичко в 17 квадрата

Следващия път, когато си кажете, че ви липсва място вкъщи, припомнете си това кокетно студио с площ от 17 кв. м., защото то е не само много практично, но и изглежда модерно, привлекателно и оригинално. Тъй като таванът е много висок, архитектите са решили да импровизират със спалня над основното помещение. Има достатъчно свободно място за съхранение и ако разгледате снимките внимателно, ще забележите множество гениални скрити шкафове.

white-sweedish-inspiration6.jpg

Финландска практичност

Един чудесен пример за интериорен дизайн на малки пространства е този светъл и добре обзаведен апартамент, излъчващ тишина и спокойствие, въпреки топ локацията си в центъра на Вааса. Апартаментът е добре планиран и всеки квадратен метър е използван по най-добрия възможен начин. Въпреки че е с площ от само 41,5 квадратни метра, трябва да признаем, че изглежда страхотно.

Шведски винтидж

Този двустаен апартамент се намира в Швеция и обединява съвременни елементи с класически и дори ретро детайли. Всекидневната разполага с разтегателен диван, тв-модул и зона за четене. С малкото си дървени допълнения, камина и класически дъбов паркет, този апартамент разкрива едно топло усещане.

warsaw-apartment.jpg

Място за игра

Разположен в центъра на Варшава, Полша, този творчески и колоритен апартамент с името "Тамка" заема площ от 21,5 квадратни метра. Дизайнът е дело на Jakub Szczesny от Centrala, който създава това забавно жилище с няколко несъмнено много интересни характеристики. Кухнята или трапезарията могат да бъдат трансформирани чрез просто затваряне или отваряне на някои от наличните врати. Когато не се използва, "трапезарията" изглежда като стилен бял шкаф.
 

coudamy_nest_02.jpg

Червеното гнездо

Разположен в Париж, по проект на дизайнера Paul Coudamy и озаглавен "Червено гнездо", този оригинален апартамент разполага със спалня, гардеробно и домашен офис, които са "изстискани" от само 23 квадратни метра. Необичайното помещение разполага с гениални решения, които противодействат на липсата му на пространство. Леглото и дрешникът могат да бъдат скрити от подвижна лавица, която е много лесна за маневриране. Двупосочните огледала се използват за очертаване на помещенията и създават усещане за повече пространство.


Comment

Posted by DiCh Studio.